عوارض صبحانه نخوردن دانش آموزان
به گزارش مجله میهن 128، نخوردن صبحانه و ناشتایی طولانی مدت موجب افت قند خون می گردد و در نتیجه در وعده ناهار به دلیل گرسنگی و اشتهای زیاد، غذای بیشتری خورده می گردد و در نهایت اضافه وزن و چاقی را در پی دارد.
به گزارش ایسنا، در شرایط ناشتایی کوتاه مدت معمولا سطح قند خون به نحوی تنظیم می گردد که به عملکرد طبیعی مغز لطمه وارد نگردد اما اگر مدت زمان ناشتایی طولانی تر باشد، به دلیل افت قند خون، مغز قادر به فعالیت طبیعی خود نیست و در نتیجه یادگیری و تمرکز حواس مختل می گردد.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت خوزستان با تاکید بر اهمیت وعده صبحانه برای دانش آموزان، گفت: نخوردن صبحانه و ناشتایی طولانی مدت موجب افت قند خون می گردد و در نتیجه در وعده ناهار به دلیل گرسنگی و اشتهای زیاد، غذای بیشتری خورده می گردد و در نهایت اضافه وزن و چاقی را در پی دارد.
مهنوش صاحبدل با اشاره به در پیش بودن بازگشایی مدارس و اهمیت مصرف صبحانه برای دانش آموزان اظهار کرد: در برنامه غذایی بچه ها و نوجوانان مصرف صبحانه از اهمیت خاصی برخوردار است زیرا صبحانه نخوردن می تواند آثار منفی بر یادگیری کودک و نوجوان داشته باشد.
وی اضافه نمود: در شرایط ناشتایی کوتاه مدت معمولا سطح قند خون به نحوی تنظیم می گردد که به عملکرد طبیعی مغز لطمه وارد نگردد اما اگر مدت زمان ناشتایی طولانی تر باشد، به دلیل افت قند خون، مغز قادر به فعالیت طبیعی خود نیست و در نتیجه یادگیری و تمرکز حواس مختل می گردد.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت خوزستان گفت: کودک و نوجوانی که صبحانه نمی خورد بیشتر در معرض اضافه وزن و چاقی قرار گرفته است. نخوردن صبحانه و ناشتایی طولانی مدت موجب افت قند خون می گردد و در نتیجه در وعده ناهار به دلیل گرسنگی و اشتهای زیاد، غذای بیشتری خورده می گردد و در نهایت اضافه وزن و چاقی را در پی دارد.
صاحبدل بیان نمود: برای اینکه کودک و نوجوان اشتهای کافی برای خوردن صبحانه داشته باشد، باید شام را در ساعات ابتدایی شب صرف کند و شب ها در ساعت مشخص بخوابد تا صبح ها بتواند زودتر بیدار گردد و وقت کافی برای خوردن صبحانه داشته باشد.
یک صبحانه خوب برای دانش آموز
وی اضافه نمود: اگر والدین صبحانه را به عنوان یک وعده غذایی مهم تلقی نمایند و هر روز دور سفره صبحانه بنشینند، مشوق کودک و نوجوان برای صرف صبحانه خواهند بود. والدین باید سحرخیزی، ورزش و نرمش صبحگاهی و خوردن صبحانه در محیط گرم خانواده را به کودک و نوجوان خود بیاموزند.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت خوزستان گفت: غذاهایی مانند فرنی، شیربرنج، حلیم و عدسی، انواع آش های محلی ارزش غذایی بالایی دارند و این غذاها را می توان در وعده صبحانه به کودک و نوجوان داد.
وی اضافه نمود: غذاهایی از قبیل نان و پنیر و گردو، نان و تخم مرغ و گوجه فرنگی، نان و کره و مربا، نان و کره و عسل، نان و پنیر و خرما همراه با یک لیوان شیر نیز یک صبحانه سالم و مغذی برای کودک و نوجوان محسوب می گردد.
صاحبدل مطرح کرد: یکی از دلایل صبحانه نخوردن کودک و نوجوان، تکراری و یکنواخت بودن آن است. تنوع در صبحانه، کودک و نوجوان را به خوردن صبحانه تشویق می نماید.
اهمیت مصرف میان وعده
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت خوزستان با اشاره به اهمیت مصرف میان وعده برای کودک یا نوجوان گفت: بچه ها و نوجوانان علاوه بر سه وعده غذایی اصلی، به دو میان وعده در طول روز نیز احتیاج دارند و در این سنین باید برای نگهداشتن غلظت قند خون در حد طبیعی، هر 4 تا 6 ساعت غذا بخورند تا فعالیت سیستم عصبی و عملکرد مغز در حد مطلوب باقی بماند.
وی با بیان اینکه باید ارزش غذایی میان وعده های بچه ها یا نوجوانان در نظر گرفته گردد، اضافه نمود: انواع چیپس و غلات حجیم شده ارزش غذایی کمی دارند. انواع خشکبار مانند انجیر خشک، توت خشک، فندق، نخودچی، کشمش، بادام زمینی، بادام، پسته، گردو و برگه زردآلو و انواع میوه ها مانند سیب، پرتقال، نارنگی، هلو، زردآلو و لیمو شیرین و سبزی هایی مانند هویج، کاهو، خیار، کرفس و گل کلم و لقمه های سالم مانند نان و پنیر و سبزی، انواع کوکو و کتلت، نان و پنیر و خرما و یک لیوان شیر با دو عدد خرما می تواند به عنوان میان وعده در برنامه غذایی کودک یا نوجوان قرار بگیرد.
صاحبدل بیان نمود: به طور کلی تشویق بچه ها و نوجوانان به استفاده از تنقلات سنتی و در دسترس مانند نخودچی، کشمش، گندم بو داده، عدس بو داده و انواع خشکبار که سالم تر و مغذی تر از چیپس، پفک، شیرینی و شکلات هستند، یک راه چاره عمده برای ترویج الگوی غذایی صحیح و تامین بخشی از احتیاجهای تغذیه ای بچه ها و نوجوانان است.
منبع: فرارو