طرز تهیه ترشی لیته ، دستور پخت انواع لیته
به گزارش مجله میهن 128، در کشور ما ایران یکی از مخلفاتی که در کنار غذا هواداران بسیاری زیادی دارد ترشی است. ترشی یکی از دورچین های بسیار محبوب محلی ایرانی است که انواع و طعم های بسیاری زیادی دارد. این دورچین از زمان بسیار قدیم در تمامی نقاط ایران به عنوان یکی از اصلی ترین چاشنی های طعم دهنده در کنار غذا استفاده می شده و از این رو افراد بسیاری در ساخت آن تبحر دارند.
ترشی را نمی توان مخصوص منطقه ای خاص دانست چرا که در هر شهر یا شهرستان دستورهای متفاوتی برای درست کردن این دورچین غذایی می توان پیدا کرد. این تنوع دستور های ساخت این ترشی است که آن را به یکی از محبوب ترین مزه های کنار غذا تبدیل نموده است. باید در نظر داشته باشید که ترشی لیته ممکن است با یک نام از چند دستور ساخت غیر مشابه درست شده باشد و این به علت شکل دستور ساخت های منطقه ها مختلف کشور است.
ما در این مقاله سعی داریم تعدادی از برترین انواع طرز تهیه ترشی لیته را به شما آموزش دهیم با ما تا خاتمه این مقاله همراه باشید.
https://blog.snappfood.ir/wp-content/uploads/2022/09/ترشی-لیته.mp4
طرز تهیه ترشی لیته خانگی
این ترشی خانگی تلفیقی از بادمجان و سبزی های معطر است. بعضی از افراد در هنگام ساخت این ترشی از سرکه و آب هم استفاده نمایند و بادمجان را داخل آن می پزند. اما ما در این دستور ساخت می خواهیم بادمجانی که مصرف می کنیم عطر بادمجان کبابی را بدهد. این ترشی خانگی مخلوطی از بادمجان کبابی با سبزی ها و سبزی های معطر کوهی است. امیدواریم از این دستور ساخت ترشی برترین استفاده را ببرید.
مواد لازم برای تهیه ترشی لیتۀ خانگی
- بادمجان 5 عدد میانه
- گل کلم نصف یک عدد کوچک
- هویج میانه 2 عدد
- سبزی ترشی خرد شده 5 الی 6 قاشق غذا خوری. این سبزی شامل مرزه، ترخون، گشنیز، جعفری، شوید و نعنا است.
- فلفل سبز تند 2 عدد میانه
- سیاه دانه نصف قاشق غذا خوری
- زردچوبه 1 قاشق چای خوری
- نمک به اندازه لازم
- سرکه 4 لیوان
- سیر 2 عدد کوچک
بعد از تهیۀ تمامی موارد فوق دست به کار می شویم. باید در نظر داشته باشید برای داشتن یک ترشی خوب و عالی احتیاج است تمامی موارد گفته شده به شکلی تازه تهیه شوند تا ترشی لیتۀ شما از برترین کیفیت ممکن برخوردار باشد.
مرحله اول: اگر منقلی در خانه دارید بهتر است روی آن تمامی بادمجان ها را کبابی کنید و بعد در ظرفی گذاشته تا خنک شوند. اگر منقلی در خانه نیست می توان با همان گاز خانگی بادمجان ها را کبابی کرد. در این قسمت یک ترفند برای کندن راحت تر پوست بادمجان هم به شما آموزش می دهیم. بعد از سرخ و کبابی شدن بادمجان ها باید آن ها را داخل کیسه فریزر قرار داده و بعد از سرد شدن از کیسه خارج کنید با این کار پوست بادمجان ها به راحتی کنده می شود.
مرحلۀ دوم: بادمجان ها را ساطوری نموده و در کناری بگذارید تا آب اضافی درون آن ها خالی شوند. بهتر است برای این کار از بادمجان های بدون تخم بهره ببرید به این ترتیب دارای یک ترشی بسیار با کیفیت تر خواهید شد.
مرحلۀ سوم: هویج ها را به شکلی نگینی خرد نموده و در ظرفی قرار دهید تا سرد شوند. بعضی ممکن است ترجیح دهند که هویج ها را رنده نمایند این کاملاً به سلیقۀ فرد مربوط می شود.
مرحلۀ چهارم: گل کلم خریداری شده را بعد از شستن کامل خرد نموده و در سبدی قرار دهید تا تمامی رطوبت اضافۀ آن خشک شود.
مرحلۀ پنجم: فلفل و سیر را به صورت هم زمان داخل مخلوط کن بریزید و آن قدر صبر کنید تا به حالت له شده در بیایند. اگر در منزل مخلوط کن ندارید بهتر است بر روی یک تخته کار یا سینی فلفل و سیر مورد نظر را به ریزترین حالتی که می توانید خرد نموده و در ظرفی هر دو را با هم مخلوط کنید.
مرحلۀ ششم: سبزی ترشی را که در مراحل قبل شسته و خشک کردیم به ریزترین حالت ممکن خرد نموده و یا داخل مخلوط کن می ریزیم و چند دقیقه ای آن را با شدت مخلوط و خرد می کنیم. بهتر است سبزی ها کاملاً خشک شده باشند. اگر رطوبت سبزی ها به اندازۀ مناسبی خشک نشده باشد ممکن است باعث کپک زدن ترشی شما شود.
مرحلۀ هفتم: تمامی سبزی های خرد شده را داخلی ظرفی ریخته و بعد به آن ها سیاه دانه، زردچوبه و نمک را اضافه کنید.
مرحلۀ هشتم: در این ترشی احتیاجی به ادویۀ ترشی نیست چرا که عطر و مزۀ بادمجان کبابی تحت تأثیر آن قرار می دهد.
حالا وقت آن رسیده که تمامی مواد را داخل یک ظرف شیشه ای یا پلاستیکی ریخته و سرکه را به آن اضافه کنید. باید دقت داشته باشید که بعد از اضافه کردن سرکه تمامی مواد داخل ظرف را به خوبی هم بزنید در غیر این صورت پروسۀ جا افتادن ترشی به درستی انجام نمی شود. بعد از هم زدن درب ظرف را محکم ببندید و تا 8 الی 10 روز صبر کنید تا ترشی کاملاً جا افتاده و آمادۀ مصرف شود.
نکته ای که بسیار با اهمیت است آبکی نشدن ترشی است. باید به اندازهی سرکه داخل ترشی ریخته شود که ترکیب ترشی به حالتی آبکی تغییر شکل پیدا نکند. این موضوع بیشتر به اندازه موادی که داخل ترشی استفاده می کنید بستگی دارد.
ترشی شما بعد از 10 روز کاملاً آماده است. امیدواریم از این دستور ساخت ترشی برترین استفاده را داشته باشید.
ترشی لیته خانگی سریع
بعضی از دستورهای ساخت ترشی های لیته خانگی کمی طولانی و سخت است اما ما در این بخش از مقاله می خواهیم شکلی از دستور ساخت ترشی را در اختیار شما قرار دهیم که از دردسر کمتری برخوردار است و شما می توانید در کمترین زمان ممکن اقدام به درست کردن آن کنید.
مواد لازم برای ساخت ترشی لیته سریع خانگی
- 1 کیلو بادمجان میانه
- 800 گرم گوجه سفت و خام میانه
- 200 تا 250 گرم فلفل تند و سبز می توانید از فلفل قرمز تند هم بهره ببرید
- سبزی نعنای تازه 1 دسته پاک شده
- سرکه به اندازه لازم اندازه مصرف سرکه کاملاً به اندازهی از مواد اولیه مربوط است که در ترشی می ریزید.
مرحلۀ اول: گوجه، بادمجان و سبزی های شسته و پاک شده را کاملاً ساطوری یا خرد نموده و با هم مخلوط می کنیم. اگر در خانه دستگاه مخلوط کن دارید می توانید این کار را با یک دستگاه مخلوط کن انجام بدهید. بعد از مخلوط کردن تمامی موارد باید به اندازه کافی به آن نمک اضافه کنید.
مرحلۀ دوم: بعد از خرد کردن و اضافه کردن نمک به مواد خرد شده باید به اندازه کافی به موارد خود سرکه اضافه کنید. دقت داشته باشید که سرکه باید به اندازهی ریخته شود که ترشی شما حالتی آبکی پیدا نکند.
مرحلۀ سوم: بعد از اضافه کردن سرکه و نمک به مواد باید کاملاً تمامی آن ها را هم زده و بعد از سرد شدن کامل آن ها را داخل ظرفی در بسته قرار دهید. باید ترشی شما حدود 10 الی 12 روز به صورت در بسته بماند تا به صورت کامل آمادۀ استفاده شود.
بعد از گذشت 12 روز دیگر ترشی شما آمادۀ استفاده است.
نوش جان
طرز تهیه ترشی لیته معطر خانگی
بسیاری از افراد در کنار طعم خوب ترشی علاقه دارند ترشی دست ساز آن ها دارای عطر و بوی خوبی هم باشد. البته تمامی ترشی ها کمی عطر و بوی خوشایند دارند اما گاهی با اضافه کردن بعضی از مواد و سبزی ها می توان به عطر و بوی خوش ترشی ها اضافه نمود. ما در این بخش از مقاله می خواهیم به دستور ساختی از ترشی لیته بپردازیم که از عطر و مزۀ بیشتری نسبت به دیگر ترشی های لیته برخوردار است. با ما در این بخش همراه باشید.
مواد لازم برای ترشی لیته معطر خانگی
- بادمجان حدود یک کیلو میانه
- سبزی معطر و خرد شده نیم کیلو تا 750 گرم
- فلفل دلمه ای سبز یک عدد میانه یا بزرگ
- فلفل دلمه ای قرمز یک عدد بزرگ یا میانه
- سیر تازۀ رنده شده نصف یک قاشق غذاخوری بزرگ
- فلفل سبز 50 گرم
- کلم پیچ سفید 250 گرم
- سرکه به اندازه لازم
- ادویۀ ترشی یک قاشق سوپ خوری پر
- پونۀ خشک شده یک قاشق غذا خوری سر پر
- زردچوبه یک قاشق مربا خوری
مراحل آماده سازی ترشی لیته معطر خانگی
مرحلۀ اول: سبزی معطر که شامل مرزه، ترخون، گشنیز، جعفری، نعنا و دیگر سبزی ها است را کاملاً خرد می کنیم. می توانید این کار را با مخلوط کن هم با دور تند انجام دهید.
مرحله دوم: بادمجان ها را با آب و سرکه می پزیم. بعد از پخته شدن داخل یک سبد یا توری قرار می دهیم تا آب اضافی آن خارج شود.
مرحلۀ سوم: سیر و بادمجان را با هم به صورت همزمان چرخ می کنیم.
مرحلۀ چهارم: کلم، هویج، هر دو فلفل دلمه ای سبز و قرمز، فلفل های تند و دیگر موارد را کاملاً خرد نموده و به بادمجان و سیر اضافه می کنیم.
مرحلۀ پنجم: سبزی معطر، ادویۀ ترشی، نمک، زرد چوبه، نعنا و پونه ای را که قبلاً آماده نموده بودیم به صورت کامل با مواد آماده شده مخلوط می کنیم.
مرحلۀ ششم: تمامی مواد آماده و مخلوط شده را کاملاً به هم می زنیم و بعد سرکه را به اندازه لازم به آن اضافه می کنیم. ترشی شما بعد از تمامی مراحل صورت گرفته باید داخل یک ظرف در بسته به مدت 12 روز قرار بگیرد تا کاملاً آمادۀ مصرف شود.
بعد از 12 روز می تواند آن را نوش جان کنید.
در این بخش از مقاله می خواهیم به چندین نکتۀ بسیار مهم برای تهیۀ ترشی لیته بپردازیم که با در نظر گرفتن این موارد می توانید یک ترشی عالی را برای سفره خود تدارک ببینید.
نکات مهم در ساخت یک ترشی لیته بسیار حرفه ای
- برای خراب نشدن ترشی لیته باید سبزی ها و تمامی مواد لازم برای ساخت ترشی را به خوبی شسته و بعد کاملاً خشک کنید. بعد از مراحل گفته شده و خشک کردن مواد اقدام به خرد کردن آن ها کنید. بعد از خرد کردن مواد باید آن ها را بر روی یک سینی یا پارچۀ تمیز قرار داده تا کاملاً باقی رطوبت هم از مواد گرفته شود و آمادۀ اضافه کردن سرکه باشند.
- شما می توانید تمامی مواد را بعد از خشک شدن کامل داخل چرخ گوشت یا مخلوط کن ریخته و دیگر از خرد کردن مواد با دست خودداری کنید.
- اندازه نمک در تمامی ترشی های لیته نباید به اندازهی باشد که تیزی سرکه از بین ببرد.
- به جای سرکۀ انگور می توانید از سرکۀ سیب و خرما بهره ببرید.
- یکی از نکاتی که در نگهداری از ترشی بسیار مهم است بستن درب آن بعد از هر بار مصرف است. این کار باعث ماندگاری ترشی و کیفیت آن در طولانی مدت می شود.
- در نظر داشته باشید که برای درست کردن ترشی بهتر است از بادمجان های بدون تخم بهره ببرید.
- برای داشتن طعم بهتر بادمجان ها می توان آن ها را به صورت حلقه ای خرد نموده و با سرکه و نمک روی گاز بپزید. این کار جایگزین بسیار مناسبی برای کبابی کردن بادمجان ها است.
دستور تهیه ترشی لیته بندری
شاید بسیاری از افراد ترشی لیته را به شکل بندری آن ترجیح دهند. ما در این بخش از مقاله دستور ساخت ترشی لیته بندری را برای شما آماده نموده ایم.
موارد لازم برای تهیه ترشی لیتۀ بندری
- یک کیلو بادمجان تازه
- هویج پوست کنده و شسته شده 850 گرم
- 3 حبه سیر درشت و پوست کنده شده
- 300 گرم سبزی های معطر برای ترشی لیته
- سرکه تازه به اندازه لازم
- یک عدد فلفل سبز تند
- سیاه دانه به اندازه لازم
- 600 گرم الی 700 گرم کلم سفید خرد شده
- ادویه ترشی به اندازه لازم
- زردچوبه به اندازه لازم
- نمک به اندازه لازم
دستور درست کردن ترشی لیته بندری
مرحلۀ اول: بادمجان ها را بعد از جدا کردن سر و انتهای آن ها در قابلمه ریخته و به همراه سرکه بپزید. دقت داشته باشید که بهتر است شعلۀ گاز روی دمای میانه باشد.
مرحلۀ دوم: بعد از پخته شدن بادمجان ها باید آن ها را داخل کیسه فریز نموده و بعد از سرد شدن پوست آن ها را جدا کنید.
مرحلۀ سوم: بادمجان ها را بعد از سرد شدن و پوست گرفتن با سیر و هویج های آماده شده داخل مخلوط کن بریزد تا کاملاً با هم آمیخته شوند. می توانید برای این کار از چرخ گوشت هم بهره ببرید.
مرحلۀ چهارم: تمامی سبزی ها و فلفل های آماده شده را با خورده چاشنی ها مخلوط نموده به ترشی اضافه کنید. منظور از خرده چاشنی ها همان ادویه و تمامی مواردی است که در مراحل قبلی آماده نموده بودید.
مرحلۀ پنجم: تمامی مواد را با هم مخلوط نموده و داخل یک ظرف بزرگ می ریزیم. بعد باید سرکه را هم به آن اضافه کنید. در نظر داشته باشید که بعد از مخلوط کردن مواد با سرکه، شما در مرحلۀ آخر آماده شدن ترشی قرار دارید.
مرحلۀ ششم: تمامی مواد مخلوط شده با سرکه را داخل ظرفی شیشه ای ریخته و بعد از اضافه کردن نمک بیشتر درب آن را محکم ببندید. در ترشی لیته بندری اندازه نمک باید بیشتر از دیگر ترشی های لیته باشد. در ادامه باید ظرف ترشی لیته در دمای محیط حدود 10 روز بماند تا کاملاً آمادۀ مصرف شود.
ترشی لیته بندری شما آماده است. می توانید آن را نوش جان کنید.
شرح خاتمهی این مقاله
باید در نظر داشته باشید که مواد و دستور ساخت هایی که در این مقاله به آن ها اشاره کردیم تنها بخشی از انواع دستور ساخت های ترشی های لیته است. همان طور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم در کشور ما ایران بنا بر هر قوم و منطقه ای دستور ساختی متفاوت برای ترشی لیته و دیگر ترشی ها وجود دارد. ما در این مقاله تنها به چندی از معروف ترین دستور ساخت های ترشی لیته پرداخته ایم و امیداواریم برای شما و سفره ای که در نظر دارید مفید و کاربردی باشد.
شما می توانید تمامی مواردی که در دستور ساخت های ترشی لیته گفته شده را با امکاناتی که دارید تغییر داده و سبک هایی دیگر از ترشی را در منزل خود درست کنید. این موضوع کاملاً به ذوق و سلیقۀ شما در آشپزی بر می شود.
منبع: اسنپ فود