دیابت بارداری ، بیماری شایع در مادران باردار
به گزارش مجله میهن 128، دیابت بارداری معمولا در اواخر بارداری و حدودا در 5 درصد بانوان باردار اتفاق می افتد. این سخنی بود که محمدرضا صائینی، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی استان زنجان طی مصاحبه ای به آن پرداخت.
محمدرضا صائینی در گفت وگو با ایسنا، اظهار کرد: حدود 3 تا 5 درصد زنان باردار به ویژه در اواخر دوران بارداری، به دیابت مبتلا می شوند. اگرچه این نوع دیابت معمولا بعد از زایمان و با به جهان آمدن نوزاد از بین می رود، ولی ممکن است در بارداری های بعدی دوباره ظاهر گردد.
وی اضافه نمود: حدود 50 درصد زنانی که طی دوران بارداری دچار دیابت می شوند ممکن است به طور دائمی به این بیماری مبتلا شوند. رژیم غذایی مناسب برای دیابت بارداری تقریبا مشابه رژیم های مناسب برای سایر انواع دیابت 1 و 2 است. رژیم غذایی مناسب برای دیابت بارداری نیز مشتمل بر یک رژیم متعادل همراه با مصرف غذاهای سالم و پرهیز از مصرف غذاهای پرچرب، پرنمک و یا حاوی شکر است .
این مسئول توضیح داد: سازمان جهانی بهداشت برای پیشگیری از دیابت توصیه می نماید که روزانه حداکثر 5 درصد انرژی مورد احتیاج بدن به وسیله قندها تامین گردد. مقدار توصیه شده قند و شکر مصرفی از کل موادغذایی که در طول روز مصرف می گردد نباید بیش تر از 25 گرم یا 5 قاشق مرباخوری باشد .
صائینی ادامه داد: پیشگیری از دیابت دوران بارداری کاهش وزن قبل از اقدام به باردار شدن درصورتی که فرد دچار اضافه وزن باشد، ترک سیگار، استفاده از یک رژیم غذایی مناسب، ورزش و تحرک کافی از جمله راه های موثر در پیشگیری از دیابت بارداری هستند. استفاده از پنج گروه اصلی غذایی(نان و غلات، شیر و لبنیات، گوشت، تخم مرغ، حبوبات و مغزها، میوه ها و سبزی ها) و رعایت تعدل و تناسب در رژیم غذایی نیز در پیشگیری از دیابت بارداری بسیار موثر است .
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی استان زنجان با اشاره به اصلاح عادات غذایی در دوران بارداری، اظهارکرد: کاهش مصرف چربی و روغن در برنامه غذایی شامل مصرف غذاها به صورت آب پز، بخارپز یا کبابی، خودداری از سرخ کردن زیاد غذا و ترجیحا تفت دادن آن ها با مقدار کم روغن، کاهش مصرف غذاهای سرخ شده، سوسیس، کالباس، خامه، سرشیر، چیپس و ..، خودداری از مصرف چربی های حاوی اسیدهای چرب اشباع و ترانس از جمله روغن حیوانی، روغن نباتی جامد و نیمه جامد، کره، پیه و دنبه است .
این مسئول گفت: کاهش مصرف مواد قندی شامل پرهیز از مصرف بیش از حد مواد قندی و نشاسته ای مانند برنج، ماکارونی، شیرینی، کیک و شکلات، کاهش مصرف قندهای ساده مانند قند، شکر، شیرینی، شکلات، نوشابه های گازدار و آبمیوه های صنعتی، کاهش مصرف نمک، پرهیز از مصرف بیش از حد غذاهای شور مانند ماهی دودی، آجیل شور و انواع چیپس های شور، کاهش مصرف غذاهای کنسرو شده، سوسیس و کالباس، مواد غذایی بسته بندی شده آماده و داشتن برنامه مرتب ورزشی(پیاده روی تند) و هر بار مدت 30 دقیقه از دیگر اقدامات در جلوگیری از بروز دیابت است.
منبع: ایسنا
منبع: همگردی