سفرنامه استان گلستان و ترکمن صحرا

به گزارش مجله میهن 128، ترکمن صحرا، دیاری در استان گلستان، در شمال شرقی کشورمان است که شاید مقصدی نو برای بسیاری از گردشگران باشد. برخلاف دیگر قسمت های شمالی ایران، گلستان کمتر مورد توجه بوده است. برای سفر به این سرزمین ناشناخته بهتر است راهنمای سفر به ترکمن صحرا را بخوانید و با آمادگی به سرزمین ترکمن ها سفر کنید.

سفرنامه استان گلستان و ترکمن صحرا

بهترین تجربه سفر را به سفر به کانادا تجربه کنید و با مجری مستقیم تورهای کانادا بهترین برنامه سفر را برای خود انتخاب کنید.

ترکمن صحرا کجاست؟

به نواحی شمالی استان های گلستان و خراسان شمالی ترکمن صحرا می گویند. این ناحیه شهرهای بندر ترکمن، گنبد کاووس، کلاله، سیمین شهر، گمش تپه، انبار آلوم، مراوه تپه، آق قلا، داشلی برون و نگین شهر استان گلستان را در بر می گیرد. ترکمن صحرا منطقه بسیار وسیعی است که شمال آن جمهوری ترکمنستان، شرق آن خراسان، بجنورد و دره گز است. از جنوب به کوهپایه های جنگلی البرز شمالی و از غرب به دریای خزر می رسد. بی شک چنین منطقه وسیعی، مناظر تماشایی بسیاری برای علاقمندان به طبیعت گردی دارد. پس وسایل خود را آماده کنید تا سفر به استان گلستان، سرزمین اسب های اصیل و دشت های سرسبز ترکمن صحرا را شروع کنیم.

چطور به ترکمن صحرا برویم؟

برای رفتن به ترکمن صحرا می توانید از انواع وسایل نقلیه، از هوپیما گرفته تا قطار، اتوبوس و ماشین شخصی را انتخاب کنید.

هواپیما: برای رفتن به استان گلستان با هواپیما، می توانید از هواپیمای تهران-گرگان بهره ببرید. شرکت های هواپیمایی مختلف از جمله، ایران ایر، آسمان، قم ایر و... همه روزه در تمام ساعات شبانه روز از تهران به مقصد گرگان پرواز دارند. حتی می توانید پرواز تهران-گنبد کاووس را انتخاب کنید.

قطار: برای حرکت با قطار، می توانید از قطارهای رجا بهره ببرید که شبانه حرکت نموده و صبح به گرگان می رسند.

اتوبوس: از پایانه های شرق و بیهقی هر روز سرویس های بسیاری به استان گلستان می فرایند. در این زمینه انتخاب زیادی درباره تعاونی ها که شامل همسفر، رویال سفر، سیروسفر، عدل گیتی پیما و... می شوند و اتوبوس اسکانیا یا ولو دارید.

البته باتوجه به جهت زیبا و تماشایی این منطقه پیشنهاد ما سفر زمینی به ترکمن صحرا با تور یا ماشین شخصی است. برای رفتن از تهران به ترکمن صحرا حدود 7 ساعت رانندگی خواهید داشت. بهتر است جهت جاده فیروزکوه را انتخاب کنید. با ورود به جاده فیروزوه به مناظر زیبا و شگفت آور، جنگل های سرسبز و هوای پاک می رسید. اما این تنها اول راه است. در تمام جهت صحنه های زیبایی خواهید دید که روحتان را سرزنده می نماید. جهتتان را به سمت قائم شهر و بابل ادامه داده و جاده سیاهکل رود را به سمت بهشهر پیش بگیرید. پس از گذشتن از بهشهر و رسیدن به کردکوی می توانید فرمان اتوموبیلتان را به سمت چپ چرخانده و به بندر ترکمن بروید؛ یا همچنان به سمت گرگان پیش بروید.

زمان مناسب سفر به ترکمن صحرا

یکی از موارد مهم در راهنمای سفر به ترکمن صحرا، زمان مناسب سفر به این منطقه است. استان گلستان یکی از استان های محبوب ایران در فصل بهار است. زیرا در دو ماه بهار یکی از خوش آب وهواترین، سرسبزترین و زیباترین مناطق کشور، ترکمن صحراست. البته در فصل پاییز هم دست کمی از بهار ندارد. بهتر است برای سفر به ترکمن صحرا این دو فصل را انتخاب کنید و از سرمای زمستان و هوای گرم و شرجی آن در تابستان دوری کنید.

جاذبه های گردشگری ترکمن صحرا

برای صحبت از جاذبه های گردشگری ترکمن صحرا نمی توان جاذبه های طبیعی را از تاریخی جدا کرد. در حقیقت هنگامی که به دیدن جاذبه های تاریخی می روید، با مناظر طبیعی شگفت انگیزی در این منطقه روبرو می شوید. بعضی از جاذبه های گردشگری ترکمن صحرا عبارتند از:

  • بندر ترکمن

بندر ترکمن یکی از شهرهای استان گلستان است که در آن مردم ترکمن در کنار سیستانی ها زندگی می نمایند. این شهر که در زمان رضاشاه پهلوی با اصول مهندسی ساخته شد، جزو اولین شهرهای ایران است که راه آهن به آن کشیده شد. در این شهر علاوه بر دیدن زنان ترکمن با لباس های محلی زیبا، می توانید در دوشنبه بازار شهر شرکت کنید و انواع فرش، قالیچه، محصولات نمدی و پشتی های مخصوص ترکمنی دست ساز، لباس های محلی و حتی زیورآلات خریداری کنید. همچنین، می توانید از بندر ترکمن تا جزیره آشوراده قایق سواری کنید و از سواری روی موج های دریای خزر لذت ببرید.

جزیره آشوراده

این جزیره که در مرکز شبه جزیره میانکاله استان گلستان قرار گرفته است، تنها جزیره ایرانی دریای خزر است. گفته می گردد تا سال 1372 محل سکونت عده ای از مردم بوده که با تغییرات آب و هوایی و آمدن سیل جزیره را ترک نموده اند. این جزیره که در اثر حفر کانال توسط انسا ن ها از شبه جزیره اصلی جدا شده، از اولی مناطق زیست کره جهان محسوب می گردد. هم چنین یکی از تالاب های مهم جهان و پناهگاه حیات وحش است. جزیره آشوراده پناهگاه پرندگان بومی، پرندگان مهاجر و انواع پستانداران است. نکته مهم دیگر، تامین 40% خاویار کشور در نزدیکی این جزیره است.

آبشار کبودوال

مقصد بعدی سفرتان می تواند آبشار کبودال باشد. این آبشار خزه ای در استان گلستان، یکی از دیدنی ترین جاذبه های گردشگری ترکمن صحراست. آرامشی که با دیدن جهت آب از میان خزه ها و شنیدن صدای آب و آواز پرندگان به دست می آورید، یکی از تجربیات خاص سفرتان به ترکمن صحرا خواهد بود. همچنین در جهت آبشار کبودوال می تواندی از دریاچه زیبای زرین گل نیر دیدن کنید.

گنبد کاووس

پس از بازدید از آبشار کبودوال می توانید به گنبد کاووس بروید. شهری که بلندترین گنبد آجری جهان را در خود جا داده است. عظمت و استقامت این برج هزارساله با ارتفاع 70 متر، نشانگر هنر معماری ایرانیان در گذشته است. این بنا که در زمان قابوس ابن وشمگیر از امرای آل زیار ساخته شده، هم اکنون جز میراث جهانی ایران در یونسکو است. از دیگز جاذبه های گنبد کاووس می توان به بازار عظیم روس ها، مجتمع سوارکاری، دریاچه مصنوعی و سه تالاب آلماگل و آجی گل و آلاگل اشاره نمود.

اسب های اصیل ترکمن صحرا

بی شک یکی از منحصربه فردترین جاذبه های گردشگری ترکمن صحرا اسب های اصیل و نجیب این منطقه اند. اسب های ترکمن که در ترکمن صحرا پرورش یافته و تعلیم می بینند، به سرعت، استقامت و شجاعت معروف بودند. خوب است در سفر خود به ترکمن صحرا به مراکز پرورش اسب نیز سر بزنید.

آرامگاه خالد نبی

اکنون زمان آن رسیده که به سمت آرامگاه خالد نبی حرکت کنید. این آرامگاه در نزدیکی شهر کلاله، روی کوهی به نام گوگجه داغ قرار گرفته است. این جاذبه ترکمن صحرا نه تنها از نظر تاریخی مهم است، بلکه مناظر طبیعی فوق العاده ای دارد. خالد نبی که یکی از چهار پیامبر پس از عیسی و حضرت محمد بوده، در دوره ساسانی به ایران مهاجرت نموده است. هنگامی که به آرامگاه رسیدید، از یک سو تپه ماهورهای سبز رنگ و از سوی دیگر هزاردره ها توجهتان را به خود جلب می نمایند.

هزاردره ها یا بد لند

هزاردره ها در حقیقت مناطقی هستند که از سنگ های سست و رسوبات بوجود آمده اند. این منطقه پوشش گیاهی کمی دارد و به دلیل فرسایش آبی و خاکی و آبراهه ها فراوان، در طی سال ها ایجاد شده اند.

گورستان کشف نشده

در نزدیکی مقبره خالد نبی گورستانی قدیمی وجود دارد که با گذشت هزار سال راز آن پنهان باقی مانده است. در این منطقه حدود 600 سنگ قبر به شکل های استوانه، نیم کره و شاخ قوچ وجود دارند. بعضی می گویند این سنگ ها افرادی هستند که دشمنان خالد نبی بودند و به دلیل نافرمانی از او به سنگ تبدیل شدند.

در ترکمن صحرا کجا اقامت کنیم؟

برای اقامت در ترکمن صحرا انواع اقامتگاه وجود دارد. در شهرهای مختلف می توانید در انواع اقامتگاه از جمله اقامتگاه های بومگردی، سوئیت، ویلا، خانه روستایی در بندر ترکمن و کلاله گرفته تا هتل ها و متل های گنبد کاووس اقامت کنید.

در ترکمن صحرا چی بخوریم؟

حالا که تا ترکمن صحرا رفته اید بهتر است غذاها و شیرینی های خوشمزه این سرزمین را هم بچشید. غذاهای ترکمن که بیشتر با گوشت گوسفند و سبزیجات طبخ می شوند طعم منحصر به فردی دارند. بخی از غذاهایی که باید امتحان کنید چکدرمه، مانتی، قایش، قاوور تماچلی چوروک، بولامه، بیشمه، باسترمه و بوروک هستند. از شیرینی ها و نان های ترکمن صحرا نیز می توان به قاتلاما، پتیر چوروک ( فتیر)، کلچه چوروک ( کلوچه) و اک مک اشاره نمود.

در سفر به ترکمن صحرا با خود چه ببریم؟

حتی اگر در فصل بهار هم به ترکمن صحرا سفر می کنید بهتر است لباس گرم همراهتان باشد. زیرا هنگام غروب و در ارتفاعات، به آن احتیاج پیدا می کنید. همچنین کفش مناسب پیاده روی برای بازدید از جاذبه هایی مانند آبشار کبودوال و مقبره خالد نبی از وسایل لازم است.

با خواندن راهنمای سفر به ترکمن صحرا، دیگر این سرزمین برای تان ناشناخته نیست و می توانید سفر لذت بخش و خوبی به این منطقه داشته باشید.

تهیه شده توسط آقای روشن نوروزی

منبع: دالاهو
انتشار: 21 تیر 1399 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: mh128.ir شناسه مطلب: 639

به "سفرنامه استان گلستان و ترکمن صحرا" امتیاز دهید

2 کاربر به "سفرنامه استان گلستان و ترکمن صحرا" امتیاز داده اند | 5 از 5
امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "سفرنامه استان گلستان و ترکمن صحرا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید