راهنمای دریافت پلاک بین المللی خودرو
به گزارش مجله میهن 128، اگر از آن دسته افرادی هستید که صندلی ماشین خود را به نشستن در اتوبوس، هواپیما و قطار ترجیح می دهند و دوست دارند به جای پرداخت هزینه بلیط، زمینی سفر نموده و بنزین باک را بسوزانند؛ باید به فکر دست وپاکردن یک پلاک بین المللی باشید. در این نوشته کوتاه، صفر تا صد دریافت پلاک و گواهینامه بین المللی را از نظر گذرانده ایم؛ آن را بخوانید و اگر به کارتان آمد، در یکی از توقف های جاده ای، زمانی که بیرون آمده اید، به چشم انداز دوردست خیره شده اید و یک استکان چای فلاسکی نوش جان می کنید؛ به یاد ما بیافتید.
گام های خروج از کشور و دریافت پلاک بین المللی
خروج از کشور با اتومبیل شخصی سه قسمت دارد. اول باید اجازه خروج ماشین را بگیرید (کابوتاژ)، دوم باید مدارک خود را ترجمه کنید و دست آخر باید پلاک بین المللی را نصب کنید. این سه گام را به تفکیک مرور می کنیم.
گام یک: کابوتاژ کردن
کابوتاژ کردن ماشین که در ایران به کاپوتاژ معروف است، به معنی دریافت اجازه خروج از مرز، به مدت محدود یک سال است. توصیه ما این است که کابوتاژ را در نزدیک ترین گمرک مرزی که بنا دارید از آن خارج شوید انجام دهید. مثلا برای ترکیه و ارمنستان کار خود را در تبریز انجام دهید. این کار دو فایده دارد، اول اینکه معطل نمی شوید؛ زیرا کارمندان گمرکات مرزی به کار تسلط بیشتری دارند و دوم اینکه اگر بحث بازدید پیش بیاید، ماشین حاضر و آماده در گمرک است.
بگذریم؛ با در دست داشتن مدارک وسیله خود، چه ماشین و چه موتور، شامل کارت سبز، سند کارخانه، کارت ماشین و کارت ملی، آماده گذراندن مراحل زیر باشید:
احراز هویت
مدارک خود شامل برگ سبز، سند و کارت ملی را تحویل دهید. سند وسیله باید به نام شما باشد، در غیر این صورت باید وکالت معتبر داشته باشید.
اخذ رمز EPL از واحد رایانه
مدارک قبلی را دوباره تحویل دهید و یک کد دریافت کنید.
مراجعه به قسمت تایپ اظهارنامه و اخذ شماره
درخواستی پر می کنید که در آن تعهد شده پیش از اتمام موعد وسیله را به ایران باز می گردانید. مبلغی دریافت می گردد و توجه داشته باشید پس از بازگشت به ایران باید دوباره با مراجعه به گمرک کابوتاژ را باطل کنید.
مراجعه به انتظامات برای دریافت کد سفر
در انتظامات کد سفر را دریافت می کنید.
مراجعه به سالن گمرک برای کارشناسی
بازدیدکننده یا ارزیاب برای مشاهده وسیله وارد می گردد. بیشتر برای خودروهای عتیقه حساسیت به خرج می دهند.
مراجعه به سالن گمرک برای کارشناسی خودرو
برگه دریافت شده از ارزیاب را به یک کارشناس تحویل می دهید.
ثبت خروج در انتظامات
اگر بدشانس نباشید، سیستم قطع نگردد و اتفاق عجیبی روی ندهد، در کمتر از یک ساعت با در دست داشتن مدارک لازم برای گواهینامه و پلاک بین المللی آماده اید.
هزینه: برای کابوتاژ کردن تنها در قسمت تایپ اظهارنامه و شاید بازدید از شما وجه دریافت می گردد (سال 98 این مبلغ برای تایپ اظهارنامه 16 هزار و پانصد و برای بازدید 35 هزارتومان بوده است).
گام دوم؛ دریافت گواهینامه و کارت بین المللی
گام دوم و سوم همزمان در کانون جهانگردی و اتومیبل رانی صورت می گیرد و شاید در مجموع دو ساعت به طول بیانجامد؛ اما به علت چند ریزه کاری قانونی، ما آنها را در دو بند مجزا شرح میدهیم.
با در دست داشتن برگه کابوتاژ (که در قسمت قبل دریافت کردید)، اصل گواهینامه، پاسپورت و دو قطعه عکس سه در چهار و صد البته پرداخت کارمزد، گواهینامه و کارت بین المللی خود را در مدت کوتاهی تحویل می گیرید.
در این مرحله به دو نکته مهم توجه داشته باشید، اول اینکه کنترل کنید کشوری که قصد رانندگی در آن را دارید گواهینامه بین المللی صادر شده از ایران را قبول دارد یا نه و دوم اینکه بسته به شرایط، گواهینامه با مدت اعتبار یک یا سه ساله را انتخاب کنید. گواهینامه سه ساله در کشورهای بیشتری پذیرفته می گردد.
هزینه: در سال 98 برای کارت بین المللی خودرو 100 هزارتومان، برای گواهینامه بین المللی یکساله 120 هزار تومان و برای سه ساله 370 هزارتومان دریافت شده است.
گام سوم؛ دریافت پلاک بین المللی
دقیقا همان مدارک پیشین را به کانون جهانگردی و اتومبیل رانی تحویل می دهید و در مدت کوتاهی پلاک بین المللی خود را دریافت می کنید. پلاک، گواهینامه و کارت همزمان ارائه می شوند. اما توجه داشته باشید که این پلاک مدت نامعتبر است و یک بار برای همواره، مختص وسیله نقلیه صادر شده است. در نتیجه نگهداری آن را جدی بگیرید، اگر ماشین را فروختید آن را در اختیار مالک تازه قرار دهید و صد البته، در ایران با آن تردد نکنید!
هزینه: در سال 98 برای ارائه پلاک بین المللی 328 هزارتومان دریافت شده است.
جمع بندی و کلام آخر
در سطرهای بالا به خلاصه و چکیده ترین شکل ممکن راهنمای دریافت گواهینامه، کارت و پلاک بین المللی را ارائه کردیم. اگر نکته ای از قلم افتاده یا پرسشی دارید، همین حالا با ما ارتباط گرفته و آن را با ما در میان بگذارید.
منبع: علی بابا