افکار مزاحم و اختلال کمبود توجه، بیش فعالی (ADHD): پژوهش ها چه می گویند و چگونه فکر خود را آرام کنیم؟
به گزارش مجله میهن 128، تحقیقات محدودی نشان می دهند که افراد مبتلا به اختلال کمبود توجه/بیش فعالی (ADHD) ممکن است بیشتر از دیگران دچار افکار مزاحم شوند. این افکار می توانند فراگیر، مداوم یا خارج از کنترل به نظر برسند. در حالی که افکار مزاحم به طور معمول با اختلال وسواس فکری-عملی (OCD) مرتبط هستند، شواهدی وجود دارند که نشان می دهند این افکار ممکن است در بعضی افراد مبتلا به ADHD نیز مشاهده شوند.
یک مطالعه کوچک در سال 2009 نشان داد که افراد مبتلا به ADHD امتیازات بالاتری در مقیاس های افکار مزاحم و نگران نماینده داشتند. بعلاوه، پژوهش هایی نشان داده اند که بیش از 10 درصد از بزرگسالان مبتلا به OCD و بیش از 25 درصد از بچه ها مبتلا به OCD، به ADHD نیز مبتلا هستند.
هر دو اختلال ADHD و OCD شامل مشکلاتی در مدارهای قشری-استریاتال-تالامیک (Cortical-Striatal-Thalamic) مغز هستند که مسئول کنترل شناخت و تکانه ها هستند. در حالی که OCD بیشتر با دشواری در کنار گذاشتن افکار وسواسی همراه است، ADHD بیشتر مشکلاتی در حفظ تمرکز یا کنترل تکانه ها دارد.
تفاوت افکار مزاحم در ADHD و OCD
تا به امروز تحقیقی که تفاوت افکار مزاحم در افراد مبتلا به ADHD و OCD را به طور مستقیم آنالیز کند، وجود ندارد. با این حال، مشخصه اصلی OCD افکار وسواسی همراه با اجباری برای کاهش اضطراب ناشی از آن افکار است.
تبلیغ متنی
ویزای مولتی آلمان
-
علت و عوارض مشکل پزشکی از چیست؟
به عنوان مثال، فردی با OCD ممکن است افکاری وسواسی در خصوص آلوده شدن به باکتری ها داشته باشد و برای مقابله با این ترس، بارها دست های خود را بشوید یا از خانه بیرون نرود. در مقابل، فرد مبتلا به ADHD به احتمال کمتری عنصر عمل وسواسی را نشان می دهد و معمولاً اقدام خاصی برای آرام کردن افکار مزاحم انجام نمی دهد.
نمونه هایی از افکار مزاحم در ADHD
در حالی که هنوز تحقیقی در خصوص انواع افکار مزاحم خاص افراد مبتلا به ADHD وجود ندارد، این افکار ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- آیا در را باز گذاشتم؟
- اگر همه از من متنفر باشند یا علیه من توطئه نمایند؟
- اگر اتفاق بدی برای عزیزانم بیفتد؟
- آیا به زودی خواهم مرد؟
- اگر کسی مرا زیر نظر داشته باشد؟
- اگر بخواهم به خودم یا دیگران آسیب برسانم؟ اگر این کار را به طور ناخواسته انجام دهم؟
- آیا داشتن این فکر به این معنی است که مسئله ای در شخصیت یا اخلاق من وجود دارد؟
چگونه افکار مزاحم را مدیریت کنیم؟
افکار مزاحم ممکن است احساساتی مانند اضطراب یا استرس شدید ایجاد نمایند، اما به جای کوشش برای کنترل آنها، ابتدا باید با آرامش خود را تنظیم کنید. راهکارهای زیر می توانند به مدیریت افکار مزاحم یاری نمایند:
- شناسایی افکار مزاحم: به تمرین شناسایی افکار مزاحم در لحظه بپردازید. بعلاوه احساساتی را که این افکار در شما ایجاد می نمایند، بپذیرید.
- به یاد داشته باشید که افکار موقتی هستند: اگرچه این افکار ممکن است بی انتها به نظر برسند، اما مانند سایر افکار، گذرا هستند. قبلاً تجربه آرامش فکری داشته اید و می توانید دوباره به آن دست یابید.
- افکار شما را تعریف نمی نمایند: به خاطر داشته باشید که بسیاری از افراد افکار مزاحم را تجربه می نمایند. با تمرکز بر این افکار یا تجزیه و تحلیل بیش از حد آنها، تنها به آنها انرژی می دهید.
- افکار را رها کنید: احتیاجی نیست این افکار را با خود حمل کنید. سعی کنید آنها را مانند ابری در آسمان تصور کنید که به سرعت عبور می نمایند و کمترین قدرت را بر شما دارند.
راهکارهای موثر برای کاهش افکار مزاحم
بعضی از راهکارهای موثر برای کاهش افکار مزاحم شامل موارد زیر می شوند:
- ورزش: در یک مطالعه در سال 2013، پژوهشگران ارتباطی بین فعالیت بدنی و کاهش تکانشگری و افکار مزاحم در افراد مبتلا به ADHD پیدا کردند. ورزش بعلاوه با کاهش استرس و بهبود سلامت فکری و جسمی مرتبط است.
- درمان شناختی-رفتاری مبتنی بر فکر آگاهی (Mindfulness-Based CBT): این روش به عنوان یک درمان موثر برای افکار مزاحم شناخته می گردد. با تمرین عدم قضاوت افکار و یادگیری استراتژی های مدیریت آنها، می توانید به آرامش فکری بیشتری دست یابید. تحقیقات در سال 2023 نشان دادند که CBT مبتنی بر فکر آگاهی به طور خاص در مدیریت الگوهای فکری آسیب زا در افراد مبتلا به ADHD موثر است.
- تمرینات فکر آگاهی: تمرینات یوگا، مدیتیشن و تنفس عمیق به شما یاری می نمایند تا افکار مزاحم را مشاهده نموده و از آنها فاصله بگیرید. یادآوری کنید که شما افکارتان نیستید، بلکه ناظر آنها هستید.
آیا داروهای ADHD به کاهش افکار مزاحم یاری می نمایند؟
تا به حال تحقیق خاصی درباره تاثیر مستقیم داروهای ADHD بر کاهش افکار مزاحم انجام نشده است. با این حال، داروهای محرکی مانند ریتالین (Ritalin) و آدرال (Adderall) به بهبود تمرکز و کاهش تکانشگری یاری می نمایند که احتمالاً می توانند شدت افکار مزاحم را کاهش دهند. اما برای تایید این موضوع، به تحقیقات بیشتری احتیاج است.
اگرچه تحقیقات درباره ارتباط مستقیم بین ADHD و افکار مزاحم محدود است، شواهدی نشان می دهند که افراد مبتلا به ADHD بیشتر محتمل است که دچار افکار نگران نماینده یا مزاحم شوند. به علت همپوشانی علائم بین ADHD و OCD، اگر به ADHD مبتلا هستید و با افکار مزاحم روبه رو هستید، ممکن است بخواهید با یک متخصص در خصوص احتمال تشخیص OCD نیز صحبت کنید.
برای مدیریت افکار مزاحم، راهکارهایی مانند ورزش، CBT مبتنی بر فکر آگاهی و تمرینات مدیتیشن و یوگا بسیار مفید هستند. اگرچه افکار مزاحم ممکن است استرس زا یا ترسناک باشند، اما همواره راه هایی برای رسیدن به آرامش فکری بیشتر وجود دارند.
منبع: یک پزشک